Een mooi opstapje naar een vaste baan
Robert Heikoop was zo’n jaar of drie regelmatig actief als zzp’er voor Bouwpartners en Bouwselect. De ene keer als uitvoerder of voorman, de andere keer als timmerman. Tot een collega-uitvoerder van een van onze klanten ons opbelde met de vraag: “Hebben jullie die Robert nog? Die willen we graag in vaste dienst nemen.” De één is misschien zijn leven lang gelukkig als zzp’er in de bouw, voor de ander heeft werken in loondienst veel voordelen. Robert vertelt waarom hij nu graag verder wil als gediplomeerd uitvoerder.
We spreken Robert tijdens de schaft. Op zijn verzoek, want in de bouw is het altijd druk, druk, druk. Geen tijd te verliezen.
“Ik had voor deze opdrachtgever al eens eerder gewerkt, ze kenden me dus al. Eerst als timmerman omdat ze bij dat project al een voorman hadden. Maakt niet uit, ik heb er heerlijk getimmerd. Als ik maar plezier in mijn werk heb. Het ging toen om de verduurzaming van woningen, betere isolatie en zo. Het liefst wil ik nu verder als uitvoerder, maar daar heb je papieren voor nodig. Mathijs Dunning van Bouwpartners snapte dat meteen. Hij heeft ooit bij een andere opdrachtgever geregeld dat ik een half jaar als uitvoerder aan de slag kon. Dat zijn van die mogelijkheden die ze je graag bieden; om een diploma te halen heb je nu eenmaal een praktijkplek nodig. Dat is een voorwaarde van de opleiding. Mathijs wilde daar graag bij helpen.”
“Ik ben sowieso erg tevreden over de begeleiding die je bij Bouwpartners en ook Bouwselect krijgt. Je kunt als zzp’er gewoon aangeven dat je er tijdelijk even wat anders naast wilt doen, of zelfs even tijdelijk wilt stoppen. Daar houden ze dan rekening mee. Op het moment dat je aangeeft weer een klus nodig te hebben, gaan ze direct voor je op zoek. Ze zijn heel meegaand. Ze kijken ook met je naar de mogelijkheden voor groei, bijvoorbeeld met een opleiding of cursus. Ze willen graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. En ze betalen altijd netjes op tijd, ook niet onbelangrijk. Je hoeft ook zelf geen factuur te maken, dat doen zij voor je. Dan voel je je toch gewaardeerd.”
“Als timmerman kun je in principe zo aan de slag, op zich ook wel zonder diploma. Dat had ik ook niet. Ik moet wel zeggen: al toen ik 9 jaar oud was, was ik druk bezig met techniek. Samen met mijn vader heb ik een oude boerderij helemaal verbouwd. Toen ik wat ouder was leerde ik ook goed stuken en behangen. Google maar eens op mijn naam, dan kom je een artikel van de Groningse stadshistoricus Beno Hofman tegen. Dat zit zo: ik heb vroeger ook een winkel gehad, aan het A-Kerkhof in Groningen. Met een antiek eikenhouten interieur uit 1916. Dat heb ik bij een uitbreiding eigenhandig gekopieerd met nieuw hout. Toen Monumentenzorg kwam kijken, merkten ze het verschil niet eens! Later heb ik nog twee jaar gewerkt als betontimmerman. Fouten maken is daar niet de bedoeling, dan loopt het beton weg uit de bekisting. Ze laten het je dan zelf opruimen met een schep. Zo leer je het vanzelf, waar de schroeven moeten komen, hoeveel, hoe de verdeling van krachten is. Je groeit er gewoon al doende in. Als je het niet goed doet, val je vanzelf door de mand. Daar komt bij: vroeger moest je alles leren op school uit een boekje; tegenwoordig kun je alles opzoeken of gewoon vragen aan een leverancier. Bijvoorbeeld de gewenste isolatiewaarde. Dat kun je zo vinden.”
“Ik kan alleen maar zeggen: ik heb veel aan mijn jaren bij Bouwpartners gehad. Ik heb het nu erg naar mijn zin in mijn vaste baan, maar als het moet begin ik ook zo weer als zzp’er!”