Schijnzelfstandig of niet? Meer voorbeelden uit de praktijk
De Wet DBA en de bijbehorende regelgeving zorgen voor veel vragen bij zzp’ers en bouwbedrijven. Hoe weet je of je situatie voldoet aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap? Het verschil tussen een zzp-opdracht en loondienst hangt af van de mate van zelfstandigheid, ondernemersrisico en gezagsverhouding.
In dit artikel belichten we drie praktijkvoorbeelden: Stucadoor, timmerman en schilder.
Stucadoor voor een grootschalig renovatieproject
Situatie: Een zelfstandige stucadoor wordt ingehuurd door een bouwbedrijf voor een renovatieproject dat vier maanden duurt. Hij werkt zelfstandig, gebruikt eigen gereedschap en materialen, en bepaalt zelf zijn werktijden binnen de projectdeadlines.
ZZP Ja of Nee?: JA
Toelichting: De stucadoor werkt zonder gezagsverhouding, neemt ondernemersrisico en voldoet aan de kenmerken van zelfstandig ondernemerschap.
Timmerman voor onderhoudswerkzaamheden bij een aannemer
Situatie: Een timmerman werkt zes maanden via een aannemersbedrijf op diverse onderhoudsprojecten. Hij werkt dagelijks in teamverband, gebruikt gereedschap van de aannemer en volgt instructies van de voorman.
ZZP Ja of Nee?: NEE
Toelichting: Door de nauwe integratie in het team, het gebruik van bedrijfsmiddelen en het ontvangen van instructies, is er sprake van een dienstverband.
Schilder voor een particulier project
Situatie: Een schilder wordt ingehuurd door een particulier om de buitenkant van een woning te schilderen. Hij werkt zelfstandig, stelt zelf een planning op en brengt eigen materialen mee. De betaling vindt plaats op basis van een vaste projectprijs.
ZZP Ja of Nee?: JA
Toelichting: De schilder werkt volledig zelfstandig en neemt ondernemersrisico. Dit voldoet aan de criteria van een zzp-opdracht.
Breng je situatie in kaart
De voorbeelden laten zien dat de verschillen soms klein zijn, maar grote gevolgen kunnen hebben. Werk je met zzp’ers of als zelfstandige? Zorg dat je voldoet aan de Wet DBA om risico’s zoals naheffingen en boetes te voorkomen.
Wil je zeker weten of jouw samenwerking of opdracht als zelfstandig kan worden aangemerkt? Neem contact met ons op. Bouwpartners helpt je graag om jouw situatie helder in kaart te brengen en helpt je meer zekerheid te krijgen.!
Bekijk de ZZP, Ja of Nee brochure van de Rijksoverheid.
Disclaimer:
De informatie in dit artikel is bedoeld om een algemeen overzicht te geven van
schijnzelfstandigheid in de bouwsector. Omdat de wetgeving rond zzp’ers en
schijnzelfstandigheid voortdurend in ontwikkeling is, kan dit artikel niet altijd volledig up-to-
date zijn. We doen ons best om het artikel regelmatig bij te werken, maar adviseren je om
altijd juridisch advies in te winnen en de laatste richtlijnen van de Belastingdienst te
raadplegen voordat je actie onderneemt.